LGTBI

1 de desembre. Dia Mundial contra la sida

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC commemoratiu de l'1 de desembre

Els i les socialistes ens sumem de nou a la commemoració del Dia Mundial de la SIDA, l'1 de desembre, dia impulsat per Nacions Unides per actuar, sensibilitzar i recordar que la lluita contra aquesta pandèmia global causada per la infecció pel VIH segueix sent imprescindible.

El lema i la reflexió d'aquest any té a veure amb les comunitats de persones amb VIH, grups de població clau, persones amb VIH, juntament amb educadors, treballadors socials i professionals sanitaris, organitzacions de la societat civil, societats científiques, etc. Comunitats a les que hem d’agrair dècades de treball i lluita per erradicar aquesta malaltia. Dones i homes, joves i grans, que lideren i lluiten per la prestació de serveis, defensen els drets humans i donen suport. Aquestes comunitats són clau per al suport i l’avenç, i és de justícia mostrar el nostre total reconeixement i gratitud.

Des del PSC donem suport i coincidim amb els objectius de Nacions Unides, hem d'acabar amb la sida com una de les prioritats per a la salut pública, és un dret de les persones que només es podrà fer realitat fent que l'atenció de qualitat estigui accessible i disponible per a tots i totes, sense exclusions.

Les dades, tant mundials com les de casa nostra, ens indiquen que no hem de abaixar la guàrdia: en 2018, 37.900.000 de persones viuen amb el VIH a tot el món, la xifra més alta de la història, però s'estima que una quarta part ignora que està infectada pel virus. A Espanya i segons l'últim informe publicat pel Ministeri de Sanitat el novembre de 2019, entre 130.000 i 170.000 persones estan infectades pel VIH, de les quals aproximadament una de cada set (14%) no està diagnosticada. En 2018 s'han notificat 3244 nous diagnòstics de VIH, 613 dels quals han estat diagnosticats a Catalunya. Des de l'inici de l'epidèmia s'han notificat un total de 88.135 casos de sida. Després d'aconseguir el seu màxim a mitjans de la dècada dels 90, el nombre de casos de sida notificats ha experimentat un progressiu descens des de 1996.

Les persones afectades al nostre país requereixen el nostre suport i el reconeixement i el respecte dels seus drets, el dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació.

Tant a Espanya com a Catalunya ha minvat el diagnòstic tardà, però hem de continuar treballant per la prevenció i el diagnòstic precoç per controlat la infecció i aconseguir els objectius ONUSIDA. La introducció del PreP (profilaxi preexposició) en el sistema sanitari públic és un avenç en l’enfocament preventiu, llargament reivindicat pels col·lectius i societats científiques.

A Catalunya treballem per l’aprovació i implantació del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Aquest Pacte Social, reivindicat de fa temps per totes les entitats, esta contemplat en l’Acord Nacional de lluita contra la SIDA

Finalment volem manifestar el nostre agraïment i reconeixement a tots els professionals sanitaris en la seva tasca diària, els moviments socials de les organitzacions sanitàries, dels col·lectius ciutadans i les organitzacions socials que segueixen lluitant incansablement des de fa dècades. Avui també volem tenir un record emotiu pel nostre company Pedro Zerolo que va tenir un compromís decidit amb aquesta lluita com a ambaixador de les Nacions Unides sobre el VIH/sida (ONUSIDA).

També hem de recordar els milions de persones que van perdre la vida per aquesta malaltia, la seva pèrdua ens fa treballar pel futur de les persones que avui dia viuen amb VIH, i sempre ho farem de forma positiva.

 

Fitxers adjunts: