LGTBI

Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, Manifest del PSC 2016

  • Actualitzat:
  • Creat:

Estem més a prop que mai de possibilitar un control efectiu de la infecció

Els i les socialistes ens sumem un any més a la commemoració arreu del món l'1 de desembre, Dia Mundial de la SIDA. Una commemoració impulsada per Nacions Unides per recordar, sensibilitzar i actuar davant l'epidèmia global causada per la infecció per VIH. Segons l'últim informe del Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH / Sida (ONUSIDA), 36,9 milions de persones viuen amb el VIH a tot el món, 2 milions de persones van contraure la infecció pel VIH i 1,2 milions de persones van morir a causa de malalties relacionades amb la sida durant l'últim any. El 2015 es calcula que 15,8 milions de persones han tingut accés a tractament antiretroviral a tot el món. A Espanya són al voltant de 150.000 les persones que viuen amb el VIH, amb una taxa de prop de 3.000 nous diagnòstics anuals, i entre 20.000 i 30.000 les persones amb VIH sense diagnosticar. A Catalunya, segons el darrer informe de Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la SIDA/VIH/ITS a Catalunya, les persones infectades són 34.220. 8000 d’elles no saben que estan infectades.

En l'últim informe d'ONUSIDA "Una Resposta Ràpida per posar fi a la sida per al 2030" l'organisme internacional identifica 35 països que han d'adoptar la Resposta Ràpida, els quals, junts, sumen el 90% de les noves infeccions pel VIH. Centrant-se en la localització, la població i en els programes que ofereixin el major impacte, s'obtindran grans beneficis per a l'any 2030: s'evitaran 21 milions de morts relacionades amb la sida, 28 milions d'infeccions pel VIH i 5,9 milions d' infeccions en nens fins a l'any 2030.

Entre els objectius a complir per a l'any 2020, s'inclou l'objectiu 90-90-90, que busca assegurar que el 90% de les persones que viuen amb el VIH coneguin el seu estat serològic, que el 90% de les persones que saben que tenen la infecció estiguin en tractament, i la supressió de la càrrega viral del 90% dels que estan en tractament.

Per tant, podem afirmar que estem més a prop que mai de possibilitar un control efectiu de la infecció en els propers quatre anys si els governs i els organismes internacionals responen adequadament a les prioritats, necessitats i reptes d'aquesta malaltia en els propers anys.

Per tal que així sigui, el Grup Parlamentari Socialista va impulsar una proposta, acordada unànimament per la Comissió de Cooperació del Congrés el darrer 23 de novembre, per tal de comprometre al Govern d'Espanya a una aportació de 100 milions d'euros al  Fons d'Ajuda contra la SIDA, la malària i la tuberculosis per al trieni 2017-2019, per intentrar recuperar el paper important d'Espanya com a donant d'aquest fons fins el 2011, i superar així el nul compromís financer del Govern del PP durant la 5a Conferència de Reposició de Recursos celebrada els darrers 16 i 17 de setembre a Montreal. 

El Partit dels Socialistes de Catalunya vol estar a l'altura d'aquest repte històric, després d'aquests quatre anys de govern del PP que han suposat un greu retrocés en les polítiques relacionades amb el VIH i la Sida al nostre país. Per a això, hem assumit importants compromisos en aquesta matèria als nostres darrers programes electorals, atenent les demandes i necessitats proposades per les organitzacions i associacions que treballen al voltant del VIH. Aquest compromís implica que impulsarem un ampli consens polític al voltant de les polítiques de VIH, la sida, les hepatitis víriques i altres ITS que promogui un marc estable i continuat d'intervenció com a política d'Estat.

A més vam adquirir el compromís de desenvolupar una Estratègia Nacional que inclogui la resposta al VIH, les hepatitis víriques i les Infeccions de Transmissió Sexual i que contempli com a mínim algunes línies estratègiques com la prevenció de la transmissió, el diagnòstic precoç, la integració social i laboral de les persones afectades, la lluita contra l'estigma i la discriminació, la millora de la seva qualitat de vida, i el reforç del capital social de les ONG i altres actors en la resposta al VIH, tenint com a prioritat la situació dels col·lectius més vulnerables a la infecció.

Ens comprometem a recuperar la Secretaria del Pla Nacional sobre la Sida per poder assumir el lideratge i la coordinació de les polítiques de prevenció, assistència, cooperació internacional i investigació relacionades amb el VIH, la sida i altres ITS, consignant en els Pressupostos Generals els recursos econòmics destinats per al seu funcionament i activitat.

Impulsarem la investigació tant en l'àmbit clínic, com epidemiològic, preventiu i psicosocial. Aquest impuls es desenvoluparà des de diverses perspectives: dotació de recursos, millora en els dèficits de gestió que impedeixen l'aprofitament òptim de recursos, així com la recuperació d'iniciatives públic privades claus en la resposta investigadora en l'àmbit social i sanitari a Espanya, com ara la fundació FIPSE.

Considerem fonamental avançar en la lluita contra la discriminació, l'estigma i el prejudici, per al que promourem l'eliminació de totes aquelles actituds, normes i pràctiques que generin estigma, discriminació i/o tracte diferent per motius de malaltia, en els àmbits laboral, social, escolar i econòmic. Així mateix, cal impulsar l'estudi i revisió de les actuals limitacions per motius de malaltia en l'accés a l'ocupació i els serveis i modificar aquelles normatives que no s'adeqüin a les necessitats de salut actuals, i que en l'àmbit del VIH passa per la modificació de la categorització d'aquesta infecció d’infectocontagiosa a infecte-transmissible. Considerem també fonamental el foment de la profilaxi preexposició (conegut com PrEP), que reduiria el risc de contagi, sobretot entre els homes que tenen sexe amb homes.

Volem que s'ampliï la protecció contra la discriminació per motiu de malaltia, a la família i a l'entorn de la persona afectada, alhora que impulsarem mesures sobre la importància d'un ús adequat del llenguatge, per part dels mitjans de comunicació, per evitar que es generin connotacions negatives i una estigmatització social per motius de salut, per part de la societat i de l'opinió pública. A més, volem que es posi en marxa el Pacte Social contra la Discriminació de les persones amb VIH elaborat pel darrer govern socialista a Espanya, amb la col·laboració de múltiples actors i que s'estengui i s'adapti perquè doni cobertura a les persones que pateixen hepatitis víriques.

Així mateix, volem recordar que la Declaración de París de 2014 firmada per alcaldes i alcaldesses del tot el món suposa el compromís d'adoptar aquestes i d'altres mesures, aprofitant l'abast, infraestructura i capacitat humana que plegats sumen, per seguir situant les ciutats a la primera línia de la resposta al VIH i situar-les en una posició única per liderar accions accelerades en direcció als objectius 90-90-90 el 2020.  El Partit dels Socialistes de Catalunya assumeix i promou aquests compromisos i fomenta l'adhesió de les ciutats a la Declaració de París i als objectius que se'n deriven.

En el Dia Mundial de la Sida, les dones i els homes socialistes, volem recordar als qui han mort a causa de la sida, reiterem el nostre compromís amb les persones afectades i encoratgem i donem suport als qui des de les organitzacions socials o des de les seves tasques professionals, treballen i dediquen les seves vides a donar una resposta que redueixi o elimini l'impacte d'aquesta epidèmia i a garantir els drets humans, el suport i l'atenció de les persones que viuen amb el VIH.

 

1 desembre 2016.

 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: