LGTBI

L'amor sempre guanya, la lluita continua!

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest del PSC amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.


Un altre any més el col·lectiu LGTBI es troba per una de les dates més senyalades: el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. És un dia de celebració per a tots el que hem assolit entre tots i totes, i ens n’enorgullim molt d’haver pogut ser partícips de molts d’aquests avenços. Com a socialistes sempre hem tingut l’obligació de vetllar per la plena igualtat de les persones i per la millora del seu benestar, i veure persones que ara mateix poden fer una vida perfectament normal, sense armaris ni pors, és la millor de les recompenses que podríem tenir.

Però no ens enganyem. No només és un dia per a la celebració. També és un dia per a la reivindicació i la lluita que encara seguim tenint. Algunes de les metes són diferents als de les primeres manifestacions. Però, malauradament, algunes altres són exactament les mateixes. I és que la LGTBIfòbia encara està ben present en molts àmbits de la nostra societat. Encara hem de veure com hi ha persones que són agredides per mostrar-se tal i com són. Si bé s’han aconseguit molts avenços fins i tot en aquest camp, és un fet que la violència LGTBIfòbica encara no s’ha acabat, i com a col·lectiu hem de tenir molt present que acabar amb això ha de ser una de les nostres prioritats màximes.


Aquest any, però, és especial per als activistes dels drets LGTBI. I és que es compleixen 40 anys d’ençà la primera manifestació que es va celebrar a tota Espanya commemorant el dia de l’Orgull LGTBI, convocada per la FAGC l’any 1977 a la ciutat de Barcelona. Moltes són les persones que qüestionen l’Orgull LGTBI, la necessitat de tenir un dia pel col·lectiu, així com les formes en què passa el dia. Moltes d’aquestes persones no tenen en compte que, tal dia com avui, aquella manifestació a favor dels drets LGTBI era reprimida durament pels cossos policials de l’època. Moltes persones no tenen en compte quin és l’origen d’aquest dia, ni què són els disturbis de Stonewall i el que van significar per als nostres drets. Cal que la gent sàpiga que aquell 28 de Juny de 1969 va ser la primera vegada que un grup de persones, menyspreades i assetjades per la societat, van alçar la veu per reclamar el seu dret a ser com són.

Per aquest motiu nosaltres, com a socialistes compromesos i compromeses amb la igualtat, entenem els drets de les persones LGTBI també com els nostres drets, perquè parlar de drets LGTBI significa parlar de drets humans. Defensem l’existència del Dia de l’Orgull LGTBI com una festa que proporciona la visibilitat del col·lectiu, mitjançant la lluita reivindicativa que seguim tenint. Però també des de l’alegria i la festivitat. El missatge que hem volgut donar sempre és que les persones LGTBI no som ni persones malaltes, ni desviades, ni molt menys perilloses, sinó que som persones normals i corrents que simplement volem fer el nostre projecte de vida de forma lliure i sense obstacles, com qualsevol altra persona que no sigui LGTBI. Aquests espais festius ens han permès apropar la nostra realitat a totes aquelles persones que tenien prejudicis cap al col·lectiu, cosa que ha ajudat molt a l’hora de crear un clima en la societat que sigui més favorable a aquesta causa.

Sí que és necessari un dia de l’Orgull LGTBI. Perquè els nostres drets encara no estan del tot satisfets. Pensem que hem aconseguit la plena igualtat, quan encara estem veient que la Delegació del Govern de Múrcia permet una manifestació feixista just al mateix moment que la manifestació de l’Orgull LGTBI, provocant que alguns d’aquests grups radicals i violents entrin dins de la manifestació LGTBI per atacar físicament i verbalment els manifestants, i sense ser ni tan sols detinguts per les forces policials. Aquestes coses encara estan passant, i estem a l’any 2017. Per aquestes coses és més necessari que mai el fet de tenir dies com aquests. Mentre la LGTBIfòbia segueixi existint, seguirà sent necessari tenir dies per a què expliquem al món que la nostra diversitat no és cap malaltia, ni cap aberració i que cap persona ha de sentir-se rebutjada ni atacada per viure la seva vida tal i com decideixi.

En aquest dia tan assenyalat, volem ressaltar la tasca que han fet els ajuntaments i que ha estat encomiable. Han posat els carrers al servei de la visibilitat de la nostra causa, han creat campanyes de sensibilització, han treballat conjuntament amb els cossos policials locals per una millor protecció del col·lectiu davant els atacs LGTBIfòbics, han dotat el teixit associatiu de recursos perquè es pugui treballar en els aspectes més necessaris per la millora de la situació del col·lectiu, i han desenvolupat polítiques d’ajut a persones LGTBI exiliades d’altres països per culpa del clima hostil i violent cap a aquest grup de persones. Tota aquesta feina i molta més que no podríem acabar mai d’enumerar, ha permès avançar molt en l’evolució de la societat cap a una més conscient de la diversitat afectiva i sexual. I podem dir amb molt orgull que el nostre partit ha format part de moltes d’aquestes polítiques, i que seguirem formant part de tot això.


De cara a aquest dia, els municipis catalans governats pels socialistes han presentat mocions i declaracions institucionals a favor de la diversitat afectiva i sexual, a més de desplegar la bandera multicolor a la seu dels ajuntaments per mostrar el suport de les institucions a les causes per les que lluitem tots i totes. Però la feina no s’atura només amb això. Cal seguir fent més feina per apropar la realitat del col·lectiu LGTBI i acabar amb la violència cap al mateix. Això implica una feina més intensa per perseguir la LGTBIfòbia, així com una tasca continuada a nivell educatiu per una societat més conscienciada i respectuosa amb la realitat de les persones LGTBI.

Lamentem que actualment la Generalitat de Catalunya no estigui tan disposada a treballar pels drets de les persones LGTBI. Tenim una llei històrica que tracta de lluitar contra les agressions homòfobes i transfòbiques, però que tres anys després de la seva aprovació encara està esperant per ser desplegada amb els recursos suficients. En nombroses ocasions hem reclamat al Govern que la seva implicació sigui total i que posi aquest tema en la seva llista de prioritats, tant al
Parlament de Catalunya com per altres vies, totes elles sense ser escoltades ja que, a dia d’avui, tenim unes promeses que va fer la consellera Bassa que s’han quedat en això, promeses, ja que no està complint els terminis establerts pel desplegament de la llei 11/2014. És necessari el desplegament d’aquesta llei d’una vegada per totes. Les agressions diàries cap al col·lectiu no es poden tolerar més. La Generalitat no pot dir que treballa per tots els catalans i totes les catalanes i després no desplegar una llei destinada a acabar amb les agressions que pateix una part de la població. És insostenible la persistència d’aquestes agressions, i com a socialistes seguirem
reclamant el desplegament d’aquesta llei per acabar amb totes i cadascuna d’elles.


Finalment, volem donar un missatge de suport a totes aquelles persones que, siguin d’on siguin, ara mateix ho estan passant malament per culpa del seu entorn hostil. Totes les persones som diferents les unes a les altres, però cap d’aquestes diferències ha de permetre que el tracte sigui diferent ni molt menys inferior. Els sentiments que puguis tenir cap a una altra persona, o el gènere amb el qual t’identifiques mai podran ser quelcom dolent, i no has de permetre que ningú et faci creure el contrari. Hi ha molta gent que sap i entén la teva situació, per la qual cosa mai estaràs sol o sola. Som moltes les persones que lluitem perquè tu puguis viure lliurement la teva sexualitat i que t’estarem fent costat. La teva vida ha de ser el teu tresor més estimat, i la teva felicitat, la teva gran meta. No deixis de lluitar per la teva felicitat perquè, i pots estar segur d’això, nosaltres no ho deixarem de fer.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: